Dacă în conceptul de feminitate nimeni nu contestă rolul jucat de partea biologică, iată că modul cum percepe societatea feminitatea e mult dezbătut, iar ideea de feminitate e un construct în continuă schimbare.
Bianca Giuran a început să arbitreze la doar 13 ani în ligile de copii și juniori din România. Cariera i-a fost insuflată chiar de tatăl ei (și el arbitru), care o susține necondiționat. A pășit de foarte mică pe terenul de fotbal și i-a plăcut atât de mult sentimentul de libertate încât a știut că vrea să fie aproape de fenomen toată viața.
Pe Vlad Nicoară l-am cunoscut prima dată în Turcia, într-un cantonament cu Naționala de Fotbal Feminin, echipa de senioare. Încă de la primul antrenament, un lucru ne-a atras cel mai mult atenția: implicarea lui în lucrul cu fetele. Ulterior, am aflat că este și preparatorul fizic al Naționalei de Fotbal Masculin U21, cu care e foarte aproape de o calificare istorică la Euro 2021.
#perspectiveinfotbal revine cu un nou articol pe care multe îl veți considera cel puțin util. Nouă ne-ar fi fost foarte util dacă mai aveam între 15 și 19 ani. Însă, știi cum se spune: niciodată nu e prea târziu să-ți găsești și să-ți urmezi pasiunea!
Fie că ești în căutarea primului loc de muncă, pe termen scurt, mediu sau lung, fie că dorești să schimbi job-ul pe care-l ai în acest moment, credem că este important să știi cum să cauți acest loc de muncă. Procesul poate fi anevoios, provocator, însă hai să ne concentrăm pe ce poți face pentru a fi cu un pas mai aproape de găsirea acestui loc de muncă, eventual care să-ți și placă.
Așa cum am promis în articolul de lansare al proiectului #perspectiveinfotbal, revenim cu prima poveste profesională a unei femei din fotbal. Alexandra Georgescu este fizioterapeut la Echipa Națională de Fotbal Feminin a României, a căutat întotdeauna să își facă meseria cât mai bine, meserie datorită căreia a ajutat foarte mulți oameni până acum.
Fotbalul, în primii ani de viață ai copilului, este un sport ce e încurajat de familie. Și așa și trebuie să fie. Unul din părinți te învață să exersezi, mai târziu începe să te conducă la antrenamentele cu echipa. În ziua meciului, familia și prietenii apropiați vin să te susțină, să te înveselească și să te încurajeze atunci când echipa ta pierde sau când nu ai avut cea mai bună evoluție de pe teren. Probabil că și ei fac multe sacrificii pentru a fi alături de tine, pentru a-ți oferi tot ce pot, pentru a te ajuta să îți îndeplinești visul: de timp, financiare și personale. Fără un angajament constant din partea familiei încă din primii ani ai vieții tale, sunt șanse mari să eșuezi dinainte să începi drumul spre o carieră de profesionistă în fotbal.
Chiar dacă Iulia a avut parte de foarte multe greutăți în viață, de una singură a găsit tăria necesară de a trece peste și tocmai de aceea a devenit această fată ambițioasă cu o pasiune foarte mare pentru fotbal pe care am ales să v-o prezentăm astăzi.
Joacă la Universitatea Alexandria de aproape 4 ani, fiind prima ei echipă, iar postul pe care evoluează este de fundaș central.
Să devii arbitru e relativ ușor, te înscrii la un curs, înveți și dai un examen. Să rămâi arbitru este partea provocatoare. Numai pasiunea pentru fotbal te poate face să privești această meserie, ca pe una în care nu trebuie să muncești. Și e o regulă general valabilă, după cum zice și acest citat: “Fă ceea ce-ţi place cu adevărat şi nu vei mai munci nicio zi din viaţa ta!”
În ziua de azi, cu ajutorul tehnologiei, orice sportiv/ă are la dispoziție o paletă largă de metode de refacere post efort, care mai de care mai performante. Cu toate acestea, adevărul este că tehnologia nu poate înlocui în totalitate principalele două metode de refacere și anume somnul și nutriția!