Avem și de data aceasta bucuria de a vă invita să descoperiți povestea unui profesionist de o calitate umană extraordinară, ca cea a doctorului Şerban Damianspecialist în nutriţie sportivă. Și el, ca și Alexandra Georgescu și Vlad Nicoară, s-a alăturat inițiativei #perspectiveinfotbal pentru a ne împărtăși propria lui experiență de nutriționist sportiv și din dorința de a inspira cât mai mulți oameni să facă o alegere potrivită în direcția dorită.

Șerban și-a făcut specializarea în acest domeniu (nutriție sportivă) într-un program internaţional organizat de către Comitetul Olimpic Internaţional, dedicat medicilor, şi condus de către specialişti în nutriţie din cele mai mari universităţi ale lumii. Până în prezent, este singurul medic din România care a urmat acest program.

De asemenea, este absolvent al programului de Master “Nutriție și siguranță alimentară” organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București, pe care l-a terminat ca șef de promoție.

Detalii despre #perspectiveinfotbal, chiar aici sau dând click pe poză.

Și pentru că am vrut să vedeți și voi cât de valoroase au fost răspunsurile lui Șerban, am decis să le lăsăm așa cum le-am primit. 🙂

Cum și când a luat naștere pasiunea ta pentru sport și sănătate, pentru nutriția sportivă? (Cum ai descoperit că vrei să devii nutriționist sportiv?)

Pasiunea pentru sănătate/medicină o am din şcoala generală, când am hotărât să devin medic. Pasiunea pentru sport a apărut mai târziu. Nu pot să spun că am fost un mare iubitor de sport în copilărie, dar ca adult am practicat sport în mod constant, mai ales în ultimii 14 ani, după ce am descoperit plăcerea alergării şi a participării la competiţii de alergare pe distanţe lungi.

Prin facultate am descoperit nutriţia, care la momentul respectiv era un domeniu destul de la început. Mai întâi am studiat pe cont propriu, apoi am aflat că există în străinătate meseria de nutriţionist sportiv şi mi s-a părut fascinant. Era exact ce îmi doream ca să pun la un loc cunoştinţele medicale, cele din nutriţie şi cele sportive.

Ce înseamnă, mai exact, meseria de nutriționist sportiv?  

Nutriţionistul sportiv este un profesionist cu studii superioare, care se ocupă de nutriţia practicanţilor de sport. În străinătate faci facultate dedicată pe acest domeniu sau faci nutriţie generală şi apoi master în nutriţie sportivă.

Practic, în urma acestor studii dobândeşti cunoştinţele şi abilităţile necesare pentru a consilia un sportiv sau o echipă sportivă în tot ceea ce ţine de alimentaţie, de la A la Z.

Fiecare ramură sportivă are particularităţile ei, ceea ce înseamnă că trebuie să cunoşti nevoile sportului respectiv şi să poţi adapta recomandările astfel încât să serveşti obiectivelor sportivului.

La modul practic, munca nutriţionistului sportiv înseamnă alcătuire de regimuri alimentare, scheme de suplimente nutritive, interpretarea unor investigaţii, intervenţia în anumite situaţii patologice, implicarea în diverse probleme logistice (de exemplu, mesele în deplăsările cu echipa), plus munca de educare şi informare a sportivilor.

Ce parcurs academic ai avut pentru a ajunge specialist în nutriție sportivă? Ce cărți/cursuri/oameni te-au ajutat să te dezvolți în această direcție?

În cazul meu, traseul a fost la început cel clasic al unui medic, respectiv facultate de medicină generală şi apoi rezidenţiat, însă pregătirea specifică în nutriţie sportivă  a constat într-un curs de 2 ani la Comitetul Internaţional Olimpic, după care am făcut şi un master în nutriţie, în Bucureşti. Pentru diploma obţinută la CIO îi sunt recunoscător domnului Pierre de Hillerin, care în acea perioadă era directorul Institutului Naţional pentru Cercetare în Sport şi care m-a susţinut în acest demers care m-a făcut să fiu ceea ce sunt astăzi.

Ce recomandări ai avea pentru cineva care își dorește să devină nutriționist sportiv? De unde să înceapă? Ce te-ar fi ajutat pe tine să știi când te aflai la început de drum?

Ca să obţii o diplomă oficială de nutriţionist sportiv trebuie să studiezi în străinătate. În acest moment, nu există în România o alternativă. Totuşi, există în ţară multe facultăţi de nutriţie şi dietetică, de unde obţii calificarea de nutriţionist-dietetician şi nimic nu te împiedică să lucrezi şi cu sportivii. Dar ca să obţii cunoştinţele necesare trebuie să studiezi mult pe cont propriu sau să faci cursuri online (nu foarte ieftine, din păcate). Există multă literatură de specialitate de foarte bună calitate, în limba engleză.

De reţinut totuşi că a urma doar acele cursuri, fără să ai o bază (facultate, nu şcoli de tehnician nutriţionist), nu este suficient să ajungi la un nivel optim de cunoştinţe şi nici nu îţi oferă baza legală pentru a profesa.

Ce abilități/atitudini ar trebui să aibă/îndeplinească cineva pentru a fi nutriționist sportiv?

În primul rând trebuie să fie pasionat de nutriţie, în al doilea rând de sport. Nu neapărat trebuie să fie un practicant de sport, dar nu strică să ştii cum este şi de cealaltă parte a baricadei. Nu cred că îţi trebuie abilităţi speciale, dar cred că e important să îţi placă să studiezi, să poţi relaţiona bine cu oamenii (sportivii nu sunt neapărat cei mai docili pacienţi), să fii flexibil, adapatabil, inventiv. Nu strică să fii orientat către antreprenoriat, mai ales dacă vrei să profesezi pe cont propriu.

Ce oportunități ți-a oferit până acum această meserie?

Este o meserie care mi-a oferit independenţă. De mulţi ani sunt propriul meu şef şi îmi gestionez programul aşa cum doresc. Asta e şi bine şi rău, pentru că de multe ori muncesc mai mult decât dacă aş fi angajat undeva, iar ca liber profesionist eşti mult mai expus la fluctuaţiile pieţei.

Ca nutriţionist sportiv am avut ocazia să cunosc mulţi sportivi, unii dintre ei celebri. Îmi place să interacţionez cu sportivii, mă umplu de energie şi fiecare caz poate fi o provocare.

Cum ai devenit nutriționist sportiv la Echipa Națională de Fotbal a României?

Iniţial am primit propunerea să fac parte din Comisia Medicală a FRF, unde se dorea să existe medici din diverse specialităţi, apoi în momentul când la echipa naţională a venit Cristoph Daum, acesta a solicitat ca în echipa medicală să existe şi un nutriţionist sportiv. Am fost propus de către dl. dr. Mihai Meiu şi astfel am avut o colaborare de aproape 2 ani cu echipa. Din nefericire, schimbările bune făcute de selecţionerul Daum nu au fost apreciate de către antrenorii (români) care i-au urmat, aşa că la un moment dat colaborarea a încetat. În acest moment, echipa nu are nici nutriţionist, nici psiholog.

În 2007 ai înființat Centrul Superfit, iar de atunci până acum, ai dezvoltat o mulțime de servicii care să vină în ajutorul publicului larg, cât şi în ajutorul companiilor private, sportivilor de performanță, echipelor sportive, loturilor naţionale şi olimpice. Cum ai decis să-ți deschizi propria afacere și ce a presupus acest lucru la nivel de riscuri, responsabilități și costuri?

Din 2007 şi până în 2017 am lucrat pe cont propiu (crescând brandul Superfit), însă doar din 2018 s-a născut Centrul Superfit aşa cum este astăzi, adică o clinică multidisciplinară. A fost un pas important, pe care doream să îl fac de ceva timp, pentru că simţeam că are potenţial. Ca orice afacere la început, înseamnă investiţii financiare care vin cu riscurile aferente, multă bătaie de cap, multe necunoscute, responsabilităţi, decizii, “ups and downs”, stres, dar şi bucurie atunci când vezi că lucrurile încep să se lege, că oamenii apreciază efortul, că există interes şi nu în cele din urmă, câştiguri financiare.

Nu este uşor, dar am preferat să fac acest lucru, decât să rămân cu regretul că nu am încercat.

Care este relația ta cu sportul în prezent?

În plan personal îmi continui pregătirea pentru maraton, cu speranţa că vor reveni curând concursurile. Anul 2020 a fost extrem de neplăcut şi din acest punct de vedere.

În plan profesional, la clinică am o interacţiune zilnică cu sportul, pentru că ne vizitează diverşi sportivi. În plus, de anul trecut sunt nutriţionistul Echipei Naţionale de Baschet Feminin 3×3, calificată la Olimpiadă. Dacă anul acesta se va organiza Olimpiada, voi avea un an cu emoţii, pentru că această echipă are o şansă foarte bună să ne aducă o medalie.

La final, am vrea să discutăm puțin despre motivația de a fi nutriționist sportiv după atâția ani. Ce îți place cel mai mult la ceea ce faci? De ce continui să faci ceea ce faci?

Nu mă văd făcând alteva, mai ales că anii de practică mi-au adus uşurinţa pe care o are orice profesionist atunci când capătă experienţă. La început e greu, ca în orice domeniu. Din păcate, în România nutriţia sportivă este încă la început şi nu e bine plătită. E greu să trăieşti numai din asta, până nu ajungi să îţi faci un nume şi o reţea care să te recomande.

Îmi place meseria aceasta pentru că este foarte ancorată în ştiinţă, pentru că se publică tot mai mult în domeniu, pentru că interacţionez în special cu oameni tineri, pasionaţi de ceea ce fac, deschişi la nou, pozitivi, veseli, sănătoşi.

În prezent, este nutriționistul Echipei Olimpice Române de Baschet Feminin 3X3 ce va participa la Olimpiada de la Tokyo. Mai multe informații despre Șerban, aici.

Dacă simți că acest interviu te-a ajutat în vreun fel, dă-ne un semn! Ne-am bucura să știm că informațiile noastre ajung acolo unde e nevoie de ele. 🙂 Iar dacă vrei să fii la curent cu ce mai facem noi, dă-ne un Follow pe Instagram sau un Like pe Facebook.