Dacă în conceptul de feminitate nimeni nu contestă rolul jucat de partea biologică, iată că modul cum percepe societatea feminitatea e mult dezbătut, iar ideea de feminitate e un construct în continuă schimbare.

Ce este feminitatea? Ce înseamnă să fii feminină? 

Să te rujezi, îmbraci cu grijă, sau să mergi într-un anumit fel? Ori e mai degrabă un scut interior, construit din curaj, încredere și iubire de sine? Poate ambele?

A te conecta la tine însăți, a-ți asuma visurile și a te îndrepta spre împlinirea lor e un act de curaj imens. 

Ce se întâmplă când visul tău e acela de a juca fotbal, sport asociat puternic (mai ales în cultura românească, dar și în altele) cu bărbații? Ești tu oare mai puțin femeie? 

Când eram mică și jucam cu băieții din fața blocului un meci de fotbal, oamenii mă catalogau ca fiind “băiețoasă”, mă îndemnau către activități mai potrivite pentru o fată. Cred că toată lumea se confruntă sau a observat la un anumit punct această segregare în funcție de gen. Știm acum că are multe implicații psihologice și sociale, influențând semnificativ percepția asupra propriei persoane și capabilităților noastre. Putem observa aceste limitări induse la nivel psihologic atunci când alegem hobby-uri, carieră, când construim o familie sau luăm parte la o conversație într-un domeniu dominat de prejudecăți de gen, cum ar fi afacerile. 

De aceea este atât de necesar să ne împuternicim vocile interioare, iar fotbalul feminin are un imens potențial în a dărâma bariere complexe, cu precădere pe cele ale prejudecăților de gen.

Prin curajul fiecărei fete care alege să facă fotbal punem o cărămidă la schimbarea percepțiilor învechite și inspirăm milioane de alte fete să îndrăznească să pășească către ce își doresc! 

Răspunsul meu este acela că feminitatea e legată strâns de încrederea în forțele proprii și iubirea de sine. Urmându-ți pasiunile, fie ele și din sfere care nu le sunt încă atribuite femeilor, îți crește curajul de a fi tu însăți și capacitatea de a alege să trăiești după o busolă interioară, iar nu una dictată de idei preconcepute. Tu, eu, împreună avem puterea de a influența ce înseamnă feminitatea la nivel colectiv și nu invers. 

Iubește-te și ai curajul să fii tu însăți!


Dacă simți că acest articol te-a ajutat în vreun fel și vrei să fii la curent cu ce mai facem noi, dă-ne un Follow pe Instagram sau un Like pe Facebook.