Pe Vlad Nicoară l-am cunoscut prima dată în Turcia, într-un cantonament cu Naționala de Fotbal Feminin, echipa de senioare. Încă de la primul antrenament, un lucru ne-a atras cel mai mult atenția: implicarea lui în lucrul cu fetele. Ulterior, am aflat că este și preparatorul fizic al Naționalei de Fotbal Masculin U21, cu care e foarte aproape de o calificare istorică la Euro 2021.

Vlad este, fără dar și poate, unul dintre preparatorii fizici români care ne inspiră prin ambiția, pasiunea și seriozitatea cu care-și face treaba. E mereu dornic să învețe și să progreseze în acest domeniu și credem că are toate șansele să ajungă la cel mai înalt nivel. Sportivii și sportivele de la loturi cu siguranță au mare nevoie de el în drumul lor spre victorie.Pentru că ne-am dorit să descoperim cum a ajuns el să profeseze în acest domeniu, l-am invitat în proiectul #perspectiveinfotbal ca să ne povestească despre experiența lui profesională din fotbal. Ne bucurăm că a acceptat invitația noastră.

Detalii despre #perspectiveinfotbal, chiar aici sau dând click pe poză.
Pasiunea lui Vlad pentru pregătirea fizică a apărut din dragostea pentru fotbal, existentă încă din copilărie. A practicat fotbalul în orașul său natal, Timișoara, și, nereușind să își îndeplinească dorința de a juca la cel mai înalt nivel, a încercat să se reprofileze pentru a reuși asta din altă postură.

În timpul facultății, a ales să se specializeze pe această ramură și să studieze mult. A avut șansa să înceapă să lucreze în cadrul Centrului de Copii și Juniori al clubului ASU Politehnica Timișoara încă din facultate, ca mai apoi să apară diferite oportunități de a munci.

Ne-a mărturisit că meseria de preparator fizic este una foarte frumoasă, mai ales că e alături de echipă și se întâlnește cu multe provocări. Meseria pe care o are necesită foarte multă implicare, un preparator fizic având multe responsabilități în cadrul unui staff. În același timp, este o meserie în care nu este loc de superficialitate, orgoliu sau egoism deoarece sportivii simt aceste trăsături.Totodată, este o meserie în care nu contează genul (feminin/masculin) și care chiar are nevoie de cât mai multe persoane dornice, poate chiar de cât mai multe fete/femei pasionate de această meserie.

Vlad Nicoară este absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport a Universității de Vest din Timișoara, specializare Educație Fizică și Sportivă, dar și al Masterului de Fitness și Performanță Motrică din cadrul aceleiași facultăți. În prezent, urmează și cursurile unei alte specializări: Sport și Performanță Motrică. Pentru a se specializa, a urmat diferite cursuri cu specific de Pregătire Fizică, atât în țară, cât și în străinătate. Crede că este foarte important ca dezvoltarea să fie continuă, dar cel mai important, să ai măcar un loc unde să îți poți pune în practică informațiile adunate.Unei persoane care își dorește să devină preparator fizic îi recomandă cu tot dragul să își urmeze scopul, să învețe cât de mult poate, să înceapă să lucreze cât de repede poate și să nu se oprească niciodată din dezvoltarea sa. Acest domeniu are nevoie de cât mai multe persoane tinere, dornice de dezvoltare și afirmare, mai ales în România, deoarece este un domeniu care nu este foarte dezvoltat.

Vlad a devenit preparatorul fizic al Naționalei U21 în momentul în care colegul său, Horațiu Baciu, a făcut pasul de la Naționala U21 a României către prima reprezentativă. Înainte de apariția acestei oportunități, Vlad era preparator fizic în cadrul Federației Române de Fotbal la loturile de juniori. Șansa pe care o are acum reprezintă un vis și o oportunitate pe care vrea să le valorifice la maximum, mai ales că are șanse reale de calificare la Campionatul European! Totodată, consideră că este o onoare pentru el să aibă oportunitatea să lucreze așa de tânăr cu o persoană cum este Adrian Mutu, care nu mai are nevoie de nici o prezentare.

Preferă să nu se compare cu alți preparatori fizici, deoarece îi consideră ,,colegi”. Încearcă să își facă treaba cât de bine poate, să aducă un plus de valoare în staff-ul din care face parte și, nu în ultimul rând, să influențeze pozitiv sportivii cu care lucrează. Pentru a fi preparator fizic, e nevoie să fii o persoană exigentă, dar în același timp și o persoană înțelegătoare, empatică. Crede că este foarte important să existe un echilibru în toate deciziile luate.Visul lui legat de această meserie este să scoată maximum din fiecare proiect în care va fi implicat, să se simtă bine acolo unde lucrează și să influențeze pozitiv sportivii cu care lucrează. Iar ca orice altă meserie, aduce multe satisfacții dacă o faci cu plăcere. Crede că orice meserie din domeniul sportiv, fotbal în acest caz, este diferită de alte domenii pentru că faci parte dintr-o echipă, lucrezi cu multe tipuri de oameni, trăiești emoții diferite la fiecare meci. Această meserie nu trebuie urmată în cazul în care nu ești dispus/ă să lucrezi cu oamenii și să îi înțelegi, să dai totul pentru echipa din care faci parte și, nu în ultimul rând, să te dezvolți continuu.
Atunci când lucrezi la loturile naționale, ajungi să cunoști multe persoane, să călătorești, să afli diferite viziuni despre același subiect și, nu în ultimul rând, poți crea prietenii de durată. Vlad speră ca în următoarea perioadă să existe cât mai multe persoane dornice să practice această meserie pentru că acest domeniu chiar are nevoie de oameni preocupați!

Vlad, noi îți mulțumim pentru că ai ales să te implici în acest proiect și sperăm să inspirăm cât mai mulți oameni să facă lucrurile cu și din pasiune pentru oameni și fotbal.

Dacă simți că acest articol te-a ajutat în vreun fel, dă-ne un semn! Ne-am bucura să știm că informațiile noastre ajung acolo unde e nevoie de ele. 🙂 Iar dacă vrei să fii la curent cu ce mai facem noi, dă-ne un Follow pe Instagram sau un Like pe Facebook.