#perspectiveinfotbal revine cu un nou articol pe care multe îl veți considera cel puțin util. Nouă ne-ar fi fost foarte util dacă mai aveam între 15 și 19 ani. Însă, știi cum se spune: niciodată nu e prea târziu să-ți găsești și să-ți urmezi pasiunea!
De data aceasta, aducem în atenția ta, noțiunea de consiliere vocațională. Cu ajutorul Alecsandrei Ecard, consilier de carieră și dezvoltare personală, definim acest termen, explicăm de ce este important să ai parte de consiliere vocațională și mai ales, cum îți poate ușura considerabil procesul prin care treci deja sau prin care cu siguranță urmează să treci, acela de a-ți da seama ce carieră profesională ți se potrivește.

“Deși întrebarea din titlu apare mai des în timpul liceului, de la părinți și profesori, încălzirea ne-o facem în copilărie când la toate reuniunile de familie suntem întrebați ce vrem să ne facem când vom fi mari. Eu știu că am răspuns cu “stewardesă”, apoi “ziaristă”. Ziaristă am fost, stewardesă… doar dacă se pune că uneori sunt cu capul în nori și îmi place să călătoresc cu avionul.
În discuțiile despre cariera aleasa, în care apar unele abordări precum “(orice meserie) la fel ca părinții”, “meseria x, că este sigură sau de viitor”, există un element comun: deciziile sunt ale părinților, în cele mai multe cazuri. Rezultatul: tineri absolvenți nefericiți, cu o meserie făcută fară tragere de inimă sau angajați într-un domeniu de activitate total diferit de pregătirea academică. Consilierea vocațională reduce, încet dar sigur, numărul tinerilor profesioniști care urmează anumite studii la insistența părinților, sau care amână decizia carierei până în pragul admiterilor, sau aleg o facultate cu o meserie “sigură”, de teama că pasiunile lor nu ar putea fi monetizate.

Situațiile de mai sus există și vor exista mereu. Dar dificultatea de a răspunde la întrebarea din titlu vine din presiunea că alegerea profesională, de la începutul vieții de adult, va fi una permanentă. “Trebuie să îți găsești drumul/ vocația/ scopul”, se aude din toate părțile, la finalul liceului sau a facultății. Și este corect, doar că nimeni nu adaugă “acum”. Pentru că facem alegeri pe baza informațiilor pe care le avem, a perspectivelor, dorințelor și nevoilor de acum. Bunicii și părinții noștri se angajau și se pensionau la același loc de muncă, dar dacă ne uităm că în acele timpuri nu erau multe companii și posturile erau, într-o măsură, repartizate, nu se mai justifică așteptarea ca și copiii lor să rămână într-un singur loc până la pensie.
“Care sunt valorile mele?”, “ce fel de om vreau să devin, prin activitatea mea profesională?”, “ce impact vreau să aibă munca mea?”, “ce este relevant pentru mine?” sunt întrebări ale căror răspunsuri au șanse mult mai mari să transforme absolvenții și tinerii profesioniști în oameni motivați și împliniți profesional, atât ca angajați, cât și ca antreprenori. Deși școala încă nu le adresează, consilierea vocațională este un aliat de nădejde al celor care vor să știe încotro să se îndrepte acum, dar și când prioritățile, dorințele și nevoile se vor schimba.” Alecsandra Ecard, Consilier de carieră și dezvoltare personală.

Pentru a fi la curent cu toate noutățile legate de acest proiect, îți recomandăm să dai Like paginii de Facebook Footballicious Girls și Follow pe Instagram footballicious.girls. Pe data viitoare! 🙂