Fie că ești în căutarea primului loc de muncă, pe termen scurt, mediu sau lung, fie că dorești să schimbi job-ul pe care-l ai în acest moment, credem că este important să știi cum să cauți acest loc de muncă. Procesul poate fi anevoios, provocator, însă hai să ne concentrăm pe ce poți face pentru a fi cu un pas mai aproape de găsirea acestui loc de muncă, eventual care să-ți și placă. 

Suntem conștiente că în acest moment, în România, nu te poți întreține doar din cariera de fotbalistă, de aceea, ne-am gândit ca în cadrul proiectului Perspective în Fotbal să venim și cu o serie de articole ce te vor ajuta în direcția pe care vrei să o urmezi în fotbal.

Mai întâi de toate, definește ce fel de job îți dorești. 

Ia-te în serios dacă îți dorești cu adevărat o schimbare. Știm că e ușor de zis, greu de făcut, însă mai știm și că poți dacă îți propui cu adevărat! Așa că așează-te într-un loc liniștit, confortabil, ia-ți timp pentru tine pentru a-ți răspunde la câteva întrebări:

 • În ce domeniu îmi doresc acest loc de muncă? (Avem o vagă impresie că vei găsi imediat un răspuns aici: sport/fotbal – pentru că despre asta vorbim, deși ce am scris noi mai jos, se aplică și în alte industrii.)
 • Ce îmi place să fac?
 • Ce știu să fac?
 • Ce sunt dispus/ă să fac la locul de muncă?
 • De câți bani am nevoie lunar pentru a mă întreține? Cât îmi doresc să câștig raportat la situația actuală, industrie? (Dacă e nevoie, că util sigur e, fă-ți un buget personal unde să notezi câți bani cheltui, pe ce îi cheltui, câți bani și de unde vin ei în acest moment. Apoi, aplică ecuația Venituri – Cheltuieli și vezi cum arată situația.)
 • Câte ore pe zi doresc să lucrez?
 • Cum aș vrea să arate activitatea pe care o desfășor? (Descrie câteva elemente, într-un mod cât mai concret și realist).

Hai, curaj! Nu ai absolut nimic de pierdut!

După ce ți-ai răspuns la aceste întrebări în cel mai sincer mod posibil față de tine, mai rămâne doar să:

1. Faci o listă cu oameni cărora le poți scrie sau pe care îi poți suna pentru a le spune că ești în căutarea unui loc de muncă.

În general, ne plac oamenii care au ceva în comun cu noi, care împărtășesc aceleași valori sau hobby-uri/pasiuni, care au frecventat aceleași locuri sau care chiar care au mers la aceeași școală cu noi. Ne e mult mai la îndemână să le scriem sau să-i sunăm pe aceștia, pentru început.

Dacă ești o persoană mai timidă de fel, cu siguranță te va ajuta să începi cu cei pe care deja îi cunoști (nicio grijă, timiditatea va deveni cu timpul mai puțin copleșitoare).

2. Îți actualizezi CV-ul sau să îți creezi unul de la 0. (Vom reveni cu mai multe detalii pe acest subiect pentru a te ajuta să realizezi sau să-ți îmbunătățești CV-ul.)

Adună într-un document Word toate cursurile la care ai participat, acțiuni de voluntariat, educația, certificările pe care le ai și detaliază în dreptul fiecăreia ce responsabilități ai avut și ce ai învățat din ele. Apoi dă-le o formă frumoasă, ușor de citit de către orice om/angajator. Găsești un model standard și mai multe informații despre formatul Europass chiar aici.

Însă, e bine să știi că cel mai important lucru pe care orice angajator o să-l ia în considerare când te va invita la un interviu va fi atitudinea ta (determinarea). Nu este o problemă dacă nu știi să faci un lucru pentru că nimeni nu s-a născut învățată, însă dacă nu îți dorești să înveți, să evoluezi, să depui efort, nu te aștepta să ai rezultate mari.

3. Începi să contactezi oamenii din listă, organizațiile sportive.

Fie că vorbim de cluburi, fie că vorbim de companii, e important să le scrii direct pentru că te vor lua în considerare pe viitor, dacă nu vei găsi un loc de muncă imediat ce le scrii. Nu este suficient doar să-i spui cuiva că ai nevoie de un loc de muncă, ci să îi arăți că îți dorești acel loc de muncă.
Așadar:

 • caută cât mai multe informații despre locul de muncă dorit și despre companie/organizație.
 • caută companii care să se potrivească cu nevoile tale de dezvoltare.
 • trimite CV-ul însoțit de scrisoarea sau mail-ul unde îți exprimi intențiile și cunoștințele despre companie/organizație, mai ales dacă te identifici cu viziunea acesteia.
 • dacă știi pe cineva care ți-ar putea face cunoștință cu cineva dintr-o organizație/companie, cu atât mai bine.

4. Participi la evenimente pentru a cunoaște oameni din cât mai multe domenii.

Participă, spre exemplu, la un târg de job-uri. La un astfel de eveniment se reunesc companii și potențiali angajați pentru a se cunoaște și a împărtăși informații. Aceste evenimente sunt frecventate de companii mari care doresc să recruteze un număr mare de angajați, precum și proaspeți absolvenți pentru programe de formare. La aceste evenimente vei găsi organizații de toate dimensiunile, recrutori de la care poți afla cum să obții un job, ce caută de la un candidat, care e situația locurilor de muncă de pe piață.

Târgurile de job-uri reprezintă o oportunitate excelentă de a distribui CV-ul potențialilor angajatori. Este o idee bună să verifici din timp ce companii vor participa la târg, astfel încât, atunci când vorbești cu recrutorii lor, să faci o impresie bună și să demonstrezi că ești cât mai bine informată. Nu uita să îți faci un model de carte de vizită în prealabil și să printezi câteva zeci de bucăți (te putem ajuta și noi cu design-ul cărții de vizită, lasă-ne un mesaj dacă ai nevoie de un astfel de serviciu) și o mulțime de CV-uri.

Și ca să-ți mărești și mai mult șansele să fii angajată într-o organizație/companie, asigură-te că persoanele cu care ai interacționat la târgul de job-uri, vor primi un mail de la tine, în care îi reamintești de tine. Chiar dacă în acel moment nu există un loc potrivit pentru tine în compania/organizația respectivă, ține legătura măcar o dată la câteva săptămâni/luni cu recrutorul. Nu știi niciodată când un contact din trecut va fi util în viitoarea ta căutare de locuri de muncă.

5. Creezi cont pe LinkedIn sau pe alte platforme cu oportunități de angajare și începi să cauți zilnic ce te interesează.

LinkedIn este o platformă foarte puternică pentru a găsi și a te conecta cu ușurință cu persoanele potrivite. Cu ajutorul LinkedIn, poți ajunge să-i scrii direct recrutorului sau persoanei care deține compania/organizația.

De asemenea, există multe alte platforme de socializare pe care le poți utiliza pentru a căuta locuri de muncă și a interacționa cu companii pentru care ai dori să lucrezi. Poți căuta pagini ale companiei pe site-uri precum Facebook și Instagram și le puteți urmări, indiferent unde se află în lume. Fiind la curent cu paginile de socializare ale unei companii, poți obține informații valoroase despre nevoile, interesele și stilul lor de lucru. Poți, de asemenea, să comentați la postările lor și să începi să construiești o relație cu ei. Poți afla inclusiv despre locurile de muncă pe care le au prin intermediul acestor canale.

Dacă simți că acest articol te-a ajutat în vreun fel, dă-ne un semn! Ne-am bucura să știm că informațiile noastre ajung acolo unde e nevoie de ele. 🙂 Iar dacă vrei să fii la curent cu ce mai facem noi, dă-ne un Follow pe Instagram sau un Like pe Facebook.