Fotbalul, în primii ani de viață ai copilului, este un sport ce e încurajat de familie. Și așa și trebuie să fie. Unul din părinți te învață să exersezi, mai târziu începe să te conducă la antrenamentele cu echipa. În ziua meciului, familia și prietenii apropiați vin să te susțină, să te înveselească și să te încurajeze atunci când echipa ta pierde sau când nu ai avut cea mai bună evoluție de pe teren. Probabil că și ei fac multe sacrificii pentru a fi alături de tine, pentru a-ți oferi tot ce pot, pentru a te ajuta să îți îndeplinești visul: de timp, financiare și personale. Fără un angajament constant din partea familiei încă din primii ani ai vieții tale, sunt șanse mari să eșuezi dinainte să începi drumul spre o carieră de profesionistă în fotbal.

Tu, la rândul tău, nu trebuie niciodată să te descurajezi și să renunți la visul tău. Dacă renunți și te concentrezi pe faptul că e un sport foarte greu, nu vei avea niciodată o altă șansă să ajungi să fii apreciată la adevărata valoare. Există prea mulți copii talentați, dornici și dedicați în întreaga lume, iar performanța în fotbal nu știe să aștepte. 

Când ți-ai dat seama că fotbalul este pentru tine? Indiferent de momentul în care ai avut această conștientizare, este nevoie să știi că acest sport are foarte multe de oferit, prin urmare, dacă și tu ți-ai pus una din întrebările de mai jos la un moment dat în viață și mai ales, dacă te afli în acel moment al vieții tale în care nu știi ce direcție profesională să alegi, e foarte posibil ca acest proiect să fie unul potrivit pentru tine sau pentru o prietenă de-a ta:

 • La ce facultate să mă înscriu? 
 • Să mă înscriu totuși, la o facultate? 
 • Ce mi-ar plăcea să studiez? 
 • Ce știu să fac?
 • Dacă mă înscriu la o facultate, o să îmi rămână timp pentru a practica sportul meu preferat, fotbalul?
 • Să mă înscriu la o facultate în țară sau în străinătate? 
 • La ce echipă voi juca fotbal dacă plec din țară pentru a studia?
 • Cum mă pot întreține singură, fără să depind financiar de părinți?
 • Ce fac în cazul unei accidentările serioase care mă poate scoate din formă pentru mai mult timp? 
 • Nu am practicat niciodată fotbalul, dar mi-ar plăcea să lucrez în acest domeniu. Cum pot face acest lucru?
 • Ce aș putea face după ce îmi închei cariera de fotbalistă? Ce voi face concret după ce îmi închei cariera de fotbalistă?
 • Ce perspective îmi oferă fotbalul?
 • Cum pot face ceea ce îmi place și să și fiu plătită pentru acest lucru? 

Acestea sunt întrebări pe care ni le-am pus cu toții măcar o dată-n viață și cu care ne-am stresat teribil luni sau poate chiar ani. Știm că deciziile acestea nu sunt niciodată ușoare și că uneori, ce îți dorești tu este diferit față de ce își doresc cei din jur pentru tine.

Însă vine un moment când deciziile îți aparțin în totalitate. Crești, dorința de independență începe să se manifeste din ce în ce mai puternic, și atunci, îți dorești să faci ceea ce îți place, să fii bună în ceea ce faci și să te și poți întreține.

Poate că trăiești chiar acum acest moment, poate că urmează. Știm doar că e inevitabil.
Așa că dacă îți dorești totuși să rămâi implicată în fotbal, credem că e important să te uiți la opțiunile din piață, să îți pui întrebări cu privire la ce ai vrea să faci în continuare și să acționezi în direcția în care îți dorești.

Pentru a veni în întâmpinarea ta cu direcții, răspunsuri, perspective în carieră, oportunități, idei, inspirație și resurse pentru un viitor profesional cât mai plăcut pentru tine în lumea fotbalului, lansăm un proiect ce se numește: ”Perspective în fotbal pentru femei.”

#perspectiveinfotbal își propune să îți ofere:

 • Acces la informații utile despre carierele existente în fotbal și unde poți găsi câteva dintre ele.
 • Acces la conferințe cu invitați din fotbal, care și-au dezvoltat o carieră deja în fotbal și iubesc ceea ce fac.
 • Răspunsuri la întrebările pe care le ai. 
 • Acces la Comunitatea pasionatelor de fotbal din România, locul unde vorbim liber despre ce ne preocupă în fotbalul feminin.
 • Articole cu poveștile profesionale ale unor femei din fotbal.
 • Idei, perspective, oportunități din lumea fotbalului.
 • Un cadru prietenos în care să discuți și să schimbi idei și cu alte fete cu interese comune.

Cum se desfășoară proiectul?

 1. Vom publica pe blog poveștile profesionale ale unor femei din fotbal: ce studii au ales, ce au făcut pentru a avea o carieră în fotbal după ce și-au agățat ghetele în cui, de ce au continuat să se implice în fotbal și mai ales, ce au învățat din experiența lor de până acum.  
 2. Vom organiza conferințe la care îți vei dori să iei parte pentru că vom avea invitați cărora le vei putea adresa întrebări din zona ta de interes. Vei obține informații valoroase și noi, inspirație și mai multă claritate decât ai acum. 
 3. Vom publica, tot pe blog, o serie de articole ce te vor ajuta în direcția pe care vrei să o urmezi în fotbal.
 4. Consiliere vocațională: ce îți dorești să studiezi? Ce carieră vrei să urmezi? Găsește-ți drumul în funcție de valorile tale, viziunea ta despre viitor, motivația ta autentică, potențialul tău și bucuria de a explora opțiunile profesionale.

Pentru a fi la curent cu toate noutățile legate de acest proiect, îți recomandăm să dai Like paginii de Facebook Footballicious Girls și Follow pe Instagram footballicious.girls.

Fotbalul este pentru toți, hai să construim împreună Comunitatea pasionatelor de fotbal din România și să ne bucurăm cu toții de ea!

#perspectiveinfotbal #oportunitatiinfotbal #femeiinfotbal