Chiar dacă Iulia a avut parte de foarte multe greutăți în viață, de una singură a găsit tăria necesară de a trece peste și tocmai de aceea a devenit această fată ambițioasă cu o pasiune foarte mare pentru fotbal pe care am ales să v-o prezentăm astăzi.
Joacă la Universitatea Alexandria de aproape 4 ani, fiind prima ei echipă, iar postul pe care evoluează este de fundaș central.

Vă invităm s-o cunoașteți pe Iulia, pentru care fotbalul înseamnă și refugiu și fericire.

Povestește-ne câte ceva despre cariera ta de fotbalistă. Cum te-ai apucat de acest sport? La ce echipe ai jucat și care sunt câteva din cele mai importante realizări ale tale?

Mă gândesc că am început acest sport ca majoritatea, datorită faptului că aveam mai mulți prieteni băieți decât fete și a fost o curiozitate. Înainte nu știam de existența fotbalului feminin în România. Îmi mai plăcea și atletismul, proba de rezistență. Țin minte că după un concurs pe care l-am câștigat, a venit un antrenor și mi-a spus că vede un potențial mare la mine și mi-a propus să mă antreneze. El era antrenor în Orșova. Ajungând “acasă”, i-am spus asistentei maternale la acea vreme cele întâmplate. Ea a luat legătura cu cei de la Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului, ei refuzând cele auzite, explicându-mi de ce. Acela a fost primul meu vis spulberat.

Toate cele întâmplate până în ziua de azi mi-au format caracterul. Aceste greutăți m-au întărit și m-au apropiat și mai mult de fotbal.

Prima mea echipă a fost Universitatea Alexandria, am ajuns aici prin intermediul unei cupe cu liceul, numită “Cupa Coca-Cola”, iar cea mai mare realizare a mea de până acum a fost promovarea în Liga I.

În prezent joci fotbal la CS Universitatea Alexandria. Ce îți place cel mai mult la această echipă și cum ai ajuns aici?

Universitatea Alexandria a fost prima echipă interesată de mine, celelalte nu și-au dat la fel de mult interesul, însă mă bucur că cei din staff au luat legătura cu cei de la liceu. Aici am descoperit spiritul grozav al  echipei. Noi ne bazăm mult pe unitatea grupului.După cum bine știm cu toții, în România, fetelor le sunt puse tot felul de piedici… în special celor care vor să reușească într-un domeniu dominat de bărbați. Așadar, cum ai reușit să depășești toate barierele impuse de societatea noastră?

De când joc fotbal, m-am lovit de acest aspect, noi fetele nu putem reuși în fotbal, box și alte sporturi dominate de bărbați, însă am preferat să folosesc acest negativism ca sursă de motivație.

Cum reușești să îți menții un psihic puternic și o mentalitate de campioană pe tot parcursul unui meci? Ce te motivează?

Eu consider că cea mai mare motivație este dorința de a evolua pe zi ce trece, îmi place să mă automotivez și să-mi ambiționez colegele.

Cât de important consideri că este staff-ul unei echipe? Spre exemplu, te simți motivată și pregătită să dai totul pe teren atunci când…

Eu consider că staff-ul unei echipe este foarte important, deoarece acesta este pionul principal în organizarea unei echipe. Mă simt motivată și pregătită să dau totul pe teren, atunci când trage toată lumea în aceeași direcție și anume, îndeplinirea obiectivelor.

Care sunt valorile care conduc echipa ta către o reușită?

În echipa noastră este foarte importantă atmosfera echipei și consider că unitatea și ambiția unui grup pot face diferența pe teren.

Cât de mult contează unitatea echipei și cum vă susținuți una pe cealaltă în decursul acestui an pentru a reuși performanțele dorite?

Din punctul meu de vedere, consider că unitatea grupului este principalul factor în obținerea obiectivelor propuse. Principiile după care ne ghidăm sunt munca și încrederea.Ce îți place cel mai mult la jocul de fotbal? Ce îți place cel mai mult la postul pe care-l ai?

Iubesc fiecare moment din timpul jocului, iar la postul meu de fundaș central, îmi place să recuperez și să ofer siguranță.

Dacă ai putea descrie fotbalul într-un singur cuvânt care ar fi acela și de ce?

Pff… nu m-am gândit la un singur cuvânt, fotbalul pentru mine reprezintă pasiune, iubire, fericire, refugiu, bucurie. Datorită fotbalului sunt persoana de astăzi. Deci fotbal = TOTUL

Ce i-ar spune Iulia din prezent Iuliei din trecut care era pur și simplu o fată pasionată de fotbal?

I-aș spune să facă ceea ce simte și fiecare alegere pe care trebuie să o facă, să o facă din inimă, chiar dacă alegerea făcută va fi grea. (Fiecare om de succes are în spate un drum lung). Niciodată, dar niciodată să nu bage în seamă negativismul oamenilor.

Pentru a deveni profesionistă a trebuit să renunți la facultate sau ai reușit să găsești soluții pentru a le împăca pe amândouă?

Nu m-am gândit niciodată sa renunț, chiar dacă îmi era greu. Eram nevoită să învăț pentru facultate, însă am reușit să le combin pe amândouă, datorită faptului că am fost înțeleasă.Odată ce îți închei cariera de jucătoare, ce ți-ai dori să faci mai departe?

De când eram mică mi-am dorit să devin profesoară de Educație Fizică. Cu timpul, nu mai eram la fel de sigură, din cauza situației financiare. La mine este o situație dificilă, deoarece nu am o familie care să mă susțină, însă am găsit tăria de a depăși orice moment dificil. Visul meu este să am o carieră de succes în fotbal, dar în continuare îmi doresc să îmi urmez meseria din copilărie.

Care este primul lucru care îți vine în minte atunci când spui echipa națională de fotbal feminin a României?

Nu am făcut încă pasul spre echipa națională, însă sper în continuare, deoarece ar fi răsplata mea pentru toate sacrificiile făcute. Pentru mine este un obiectiv să ajung acolo și ar reprezenta o mândrie și o responsabilitate.

Care este cea mai frumoasă amintire a ta de pe terenul de fotbal?

Faptul că mi-am ajutat echipa la promovarea în Liga I.

Ce faci înaintea unui meci? Cum te pregătești?

Îmi place să urmăresc filmulețe motivaționale sau să ascult muzică motivațională, mă concentrez pe ce am de făcut, vorbesc cu colegele și le încurajez.

Care este echipa ta preferată? Dar jucătoarea? De ce?

Echipa mea preferată este echipa națională feminină a Statelor Unite ale Americii. Nu am o jucătoare preferată, dar îmi place de Tobin Heath, deoarece chiar dacă este talentată, muncește foarte mult.

Care a fost cel mai important moment din cariera ta și ce ai simțit atunci?

Cel mai important moment a fost când am câștigat ultima etapă împotriva celor de la Heniu și ne-am clasat pe locul 2, deoarece am demonstrat că și noi suntem o echipa bună, deloc inferioară. La acea vreme, fiind o echipă nou-promovată.

Cum îți împarți viața personală cu cea profesională? Care este secretul echilibrului?

Secretul echilibrului este să îți organizezi cum trebuie viața încât să fii fericită și liniștită.

Fără fotbal, în ce domeniu ar fi profesat Iulia Iorgoni?

Cum am mai spus, de când eram mică îmi doream să devin profesoară de Educație Fizică. Ca toți profesorii, îmi doresc să îndeplinesc aceste vorbe “orice copil educat este un om câștigat.“Care este cartea ta favorită și de ce?

Am mai multe cărți favorite, dar cred că cel mai mult îmi place cartea Angelina Jolie – Confidential, de Brandon Hurts. Autorul cărții prezintă familia și copilăria Angelinei Jolie, cum a reușit să se redescopere, de la copilul rebel la persoana de astăzi, care își pune faima pentru a ajuta oamenii nepăstuiți de pretutindeni.

Care este motto-ul tău în viață?

Fă azi ceva pentru care îți vei mulțumi în viitor.

Cum ar putea fi fotbalul feminin românesc îmbunătățit?

Fotbalul feminin din România o să fie îmbunătățit atunci când cuvântul performanță va fi cum trebuie perceput.

Cum te-a ajutat fotbalul să te dezvolți pe plan personal?

Datorită sportului sunt persoana de acum. Am o viața sănătoasă și fericită, mai mult am devenit mult mai puternică și încrezătoare in forțele mele.

Sursă foto: arhivă personală.

Dacă ți-a plăcut interviul realizat, dă-ne Follow pe Instagram pentru a ne susține și pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.