Din lumea fotbalului, face parte și tânăra ambițioasă Andreea Ene, arbitru de centru la toate Ligile de fotbal feminin și la Liga a 3-a masculin, care iubește atât de mult să arbitreze, încât nu poți să nu observi că și arbitrajul o iubește pe ea. Cu alte cuvinte, i se potrivește ca o mănușă ceea ce face. De aceea și ajunge să facă o treabă excelentă în fiecare meci.

Pe Andreea am cunoscut-o la un meci din liga a 3-a feminin. Nu prea aveai cum să nu o remarci, și nu doar pentru că era arbitru de centru, ci pentru că îți transmitea foarte multă siguranță, corectitudine, pasiune și fermitate. Deși meseria de arbitru nu e întotdeauna cea mai plăcută, mai ales atunci când din tribune se aud și lucruri neplăcute, Andreea a înțeles că prin atitudinea și caracterul ei, poate să fie un exemplu pozitiv pentru colegii ei și pentru jucătorii și jucătoarele de fotbal, păstrându-și calmul și judecând limpede provocările.

Noi suntem absolut convinse că Andreea este pe drumul cel bun și că va ajunge acolo unde-și propune cu adevărat. E o luptătoare, are puterea să inspire foarte mulți oameni și cu siguranță veți mai auzi multe lucruri pozitive despre ea, și ca om și ca profesionistă.

Cine este omul Andreea Ene? Cine este profesionista Andreea Ene?

Încă de la 6 ani mi-am început activitatea sportivă, practicând 1 an dansuri sportive. Acest lucru nu a durat foarte mult deoarece, în următorul an, când am început școala, am fost la o selecție pentru echipa de baschet la Clubul Sportiv Olimpia București. Pot spune ca a fost ”dragoste la prima vedere”. Mi-a plăcut foarte mult și așa mi-am petrecut următorii 8 ani între școală și antrenamente, cantonamente și meciuri. Pentru acest lucru vreau să-i mulțumesc antrenoarei mele, Ciobanu Liliana că a avut răbdarea necesară să mă învețe tainele acestui sport.

Din lipsa timpului, a trebuit să mă opresc cu baschetul, iar într-o seară, în timp ce mă uitam cu tatăl și cu fratele la un meci de fotbal, mă gândeam ce aș putea face pentru viitorul meu. Făcând parte dintr-o familie de arbitri, tatăl și fratele meu fiind arbitri, m-am decis să îi urmez, neștiind că voi iubi atât de mult acest hobby și că voi ajunge până aici, chiar dorindu-mi să urc cât mai sus cu multă muncă, răbdare, seriozitate și echilibru.

Ce îți place cel mai mult la meseria de arbitru? Care este cea mai plăcută parte a acestei meserii?

Să fii arbitru este o meserie frumoasă care îți dă autoritate, prestanță și reușești să obții lucruri importante pentru dezvoltarea ta profesională, dar și personală. Există și o satisfacție personală, deoarece poți ajunge să arbitrezi personalități sportive și să interacționezi cu ei care, cândva, îți erau idoli. Vizitezi locuri frumoase din țară dar și din străinătate, unde poate nu poți ajunge vreodată.

A fi arbitru te face în permanență să îți dorești din ce în ce mai mult și mai bine, astfel încât vei ajunge să îți depășești propriile limite.

Arbitrajul oferă o bucurie incomparabilă atunci când la sfârșitul unui meci știi și ți se spune că ai fost bun!

Care este cartea ta care te-a inspirat cel mai mult și de ce?

Cartea care m-a inspirat este ”Manualul femeii de succes” de Andra Olărean. Este o carte frumoasă pe care am citit-o fără răsuflare, regăsindu-mă în capitolele ei. Această carte m-a învățat cum pot fi o versiune mai bună a mea, m-a învățat tot ce trebuie să știu despre motivație, dragoste, carieră, frumusețe, alimentație, sport, meditație și despre secretele fericirii. Cred că fiecare femeie are de învățat din sfaturile practice pe care acestă autoare ni le oferă.

Care este visul tău legat de cariera în arbitraj?

Să ajung să arbitrez meciuri internaționale și de ce nu, să o urmez sau chiar să o depășesc pe Teodora Albon.

Ce le spui fetelor înaintea unui meci?

De multe ori limbajul corpului este mult mai important decât acele câteva cuvinte spuse înaintea unui joc la care majoritatea nici nu sunt atente deoarece sunt mult prea concentrate pentru partida ce va urma.

Dacă ai putea descrie cel mai frumos meci de fotbal pe care l-ai arbitrat, care ar fi acela și de ce?

Fiecare meci este special în felul lui, dar până în acest moment, meciul ce mi-a rămas în memorie ca fiind unul dintre cele mai frumoase este meciul dintre echipele Petrolul Ploiești – FC Mioveni 2, deoarece am arbitrat pe un stadion modern, cu un număr destul de mare de spectatori (care și-au susținut echipa favorită), cumulate cu un ritm bun de joc mi-au oferit sentimente și trăiri ce nu pot fi ușor uitate.


Într-o lume ideală, cum și-ar susține părinții fetele care vor să urmeze o carieră ca arbitru în fotbal?

Cred că într-o lume ideală părinții ar trebui să își susțină fetele care doresc să aibă o carieră în arbitraj așa cum m-au susținut părinții mei. Tatăl meu, și el fost arbitru, mi-a arătat și părțile bune în ale arbitrajului dar și părțile mai puțin bune. De la început mergea cu mine la meciuri, iar la sfârșit îmi spunea ce trebuia să îmbunătățesc dar și ce am făcut bine. Și în prezent vine la meciurile mele și tot așa procedează și cred că acest lucru este un mare avantaj. Mama mea m-a susținut și mă susține în continuare în tot ceea ce vreau să fac, dându-mi cele mai bune sfaturi pe care le poate da o mamă fiicei ei. Uneori ne ascultă din regulament ca atunci când eram la școală și trebuia să învățăm temele (chiar dacă ea nu este arbitru de fotbal, știe o parte din regulament deoarece l-a tot auzit zi de zi de la noi).

Cum îți dai seama că faci o treabă bună ca arbitru? Care sunt criteriile după care te evaluezi?

Atunci când, la finalul partidei, indiferent de rezultat, ambele echipe vin și îți strâng mâna, îți mulțumesc pentru prestație și uneori își cer scuze pentru comportamentul iresponsabil din timpul jocului.

Cum te-a ajutat arbitrajul să te dezvolți pe plan personal?

Pe plan personal, arbitrajul m-a disciplinat și mi-a dezvoltat o personalitate foarte puternică.

De ce ai ales să devii arbitru?

Când m-am apucat de arbitraj, încă jucam baschet, dar mergând la foarte multe meciuri arbitrate de tatăl și fratele meu, a început să îmi placă mai mult fotbalul. A fost o decizie de moment, însă nu regret absolut deloc alegerea făcută.

Dacă nu ai fi arbitru, ce altceva te-ai vedea făcând cu pasiune?

Polițistă.  

Cum te antrenezi în această perioadă grea?

Lucrez aproape în fiecare zi în această perioadă, mai ales pentru întărirea musculaturii și menținerea tonusului pentru perioada precompetițională. De asemenea, eu lucrez și cardio din când în când în jurul blocului (spun din când în când deoarece suprafața pe care alerg nu este una benefică pentru tendoane, mușchi și articulații), dar este greu să înlocuiești antrenamentele de pe terenul de joc sau de pe pista de alergare. Totuși, trebuie să lucrăm pentru a nu pierde toată pregătirea acumulată până acum.

Ne poți spune trei calități indispensabile pe care orice arbitră de excepție ar fi ideal să le posede?

Seriozitate, echilibru și perseverență.

Cum gestionezi conflictele între jucătoare?

Până în prezent nu m-am confruntat cu vreun conflict între jucătoare.

Cum gestionezi nemulțumirile apărute în timpul unui meci de pe banca de rezerve sau chiar din tribună? 

De la cei mai experimentați în ale arbitrajului, dar și de-a lungul timpului, am învățat că un arbitru trebuie să “vadă bine” și să “audă prost”, dar asta nu înseamnă că trec cu vederea limbajul și comportamentul iresponsabil al jucătorilor sau al oficialilor echipei.

Care este cea mai dificilă parte în meseria de arbitru?

Ideile preconcepute despre femei cum că acestea nu ar putea fi la fel de capabile precum sunt bărbații în acestă meserie.

Care este motto-ul tău în viață?

“Referee learn from mistakes…to grow” .

Arbitrezi și meciurile dintre echipe de băieți? Dacă da, cum diferă arbitrajul la meciurile de fete față de meciurile de la băieți?

Da, arbitrez și meciuri dintre echipe de băieți. Cred că jocul de băieți față de jocul de fete diferă din punct de vedere al vitezei de joc, al fazelor de poartă, intensității dar și al numărului deciziilor de analizat.

Ce ar fi util să știe jucătoarele din România care practică acest sport cu privire la poziționarea lor față de deciziile pe care le iau arbitrii în meciuri?

”Fiecare meci este condus de un arbitru care are autoritatea deplină în ceea ce privește punerea în aplicare a Legilor Jocului în cadrul partidei respective. Deciziile arbitrului și ale tuturor celorlalți oficiali de meci trebuie întotdeauna respectate”.

Cum ar putea fi fotbalul feminin românesc îmbunătățit? Cu ce ar putea contribui arbitrajul la dezvoltarea acestuia?

Nu mă simt în măsură să pot da sfaturi despre cum ar putea fi îmbunătățit fotbalul feminin românesc, dar vă pot spune că în ultimul timp este în ascensiune.

Sursa foto: Arhivă personală

Dacă ți-a plăcut interviul realizat, dă-ne Follow pe Instagram pentru a ne susține și pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.