Nu o știm pe Claudia de foarte mult timp, dar o știm de suficient timp cât să ne dăm seama că a face parte din echipa națională, pentru ea, este mai mult decât o realizare: este confirmarea că este în locul potrivit la momentul potrivit. Iubește fotbalul și este dovada că munca depusă până acum și toate sacrificiile făcute de ea nu au fost deloc în zadar.

La echipa națională joacă pe postul de mijlocaș central și se remarcă prin pasele și recuperările utile dar, mai ales, prin faptul că ia parte la fiecare acțiune a jocului, luptă pentru fiecare minge.
În afara terenului, își face simțită prezența prin îmbrățișările pe care le oferă colegelor ei, prin optimism și atitudinea pozitivă pe care o aduce în cadrul echipei. E o plăcere să fii în preajma ei și să o vezi jucând. Și o bucurie să împărtășim cu voi interviul pe care ni l-a acordat.

Povestește-ne câte ceva despre cariera ta de fotbalistă. Cum te-ai apucat de acest sport? La ce echipe ai jucat și care sunt câteva din cele mai importante realizări ale tale?

De mică mi-a plăcut foarte mult să vizionez meciurile de fotbal la televizor, iar cum părinții mă încurajau să fac sport, am ales fotbalul, cred că aveam 6 ani. Uneori auzeam ironii, dar aveam prieteni care mă încurajau, așa mi-am convins părinții să fac performanță. La 14 ani, jucam la echipa de băieți din oraș, habar nu aveam că în țară exista și fotbal feminin. La momentul respectiv, părinții nu prea mai erau încântați, își doreau să mă concentrez doar pe carte, însă eu am continuat să joc fotbal, iar peste 2 ani, am realizat că asta iubesc să fac. Până la urmă, părinții m-au lăsat să îmi urmez visul, iar până acum am jucat la FC Universitatea Alexandria, Universitatea Olimpia Cluj, iar în prezent sunt împrumutată la ACS Heniu Prundu Bârgăului.
Cele mai importante realizări sunt convocările la națională, mai ales ultimul turneu din Turcia la Under 19, primul meu gol pentru națională, nominalizarea de cea mai bună jucătoare la categoria mea de vârstă, câștigarea campionatului și participarea în UEFA Champions League cu Olimpia.

În prezent joci fotbal la Heniu Prundu Bârgăului. Ce îți place cel mai mult la această echipă și cum ai ajuns aici?

Heniu a fost printre echipele care își doreau să joc la ei chiar dinainte să ajung la Olimpia. Însă, mi-am dat seama, după un timp, că regresam, iar cum cei de la Heniu încă voiau să mă ajute, am ales să merg împrumut la ei. Aici îmi place, simt că îmi revin, am găsit un super colectiv.

După cum bine știm cu toții, în România, fetelor le sunt puse tot felul de piedici… în special celor care vor să reușească într-un domeniu dominat de bărbați. Așadar, cum ai reușit să depășești toate barierele impuse de societatea noastră?

Eu din orice pot face o sursă de motivație, nimic nu mă poate opri din ceea ce fac, pasiunea e mult prea mare și învinge tot.

Cum reușești să îți menții un psihic puternic și o mentalitate de campioană pe tot parcursul unui meci? Ce te motivează?

Pasiunea și dorința de succes mă motivează cel mai mult într-un meci.

Cât de important consideri că este staff-ul unei echipe? Spre exemplu, te simți motivată și pregătită să dai totul pe teren atunci când…

Toată lumea este importantă, fiecare are un rol, doar suntem o echipă, ador acest spirit de familie.

Care sunt valorile care conduc echipa ta către o reușită?

Consider că unitatea grupului și ambiția lui pot face diferența.

Cât de mult contează unitatea echipei și cum vă susținuți una pe cealaltă în decursul acestui an pentru a reuși performanțele dorite?

E important să avem o viață corectă de sportiv (odihnă, alimentație, antrenamente etc.), să ne încurajăm și să tragem toate în aceeași direcție.

Ce îți place cel mai mult la jocul de fotbal? Ce îți place cel mai mult la postul pe care-l ai?

Cel mai mult îmi plac posesia și controlul. La postul meu îmi place să recuperez și să ofer un joc sigur.

Dacă ai putea descrie fotbalul într-un singur cuvânt care ar fi acela și de ce?

Viață, reprezintă totul.

Ce i-ar spune Claudia din prezent Claudiei din trecut care era pur și simplu o fetiță pasionată de fotbal?

I-aș spune să facă ceea ce iubește pentru că doar o viață are și merită să fie fericită. Dacă e greu, să treacă peste, așa va deveni mai puternică, iar dacă greșește, să învețe.

Pentru a deveni profesionistă a trebuit să renunți la școală sau ai reușit să găsești soluții pentru a le împăca pe amândouă?

La început puteam să le împac pe amândouă, dar până la urma am lăsat liceul de mate-info pentru cel sportiv.

Odată ce îți închei cariera de jucătoare, ce ți-ai dori să faci mai departe?

Depinde ce voi realiza cu fotbalul, dar sincer mi-aș dori să antrenez. Mă gândesc și la kinetoterapie.

Care este primul lucru care îți vine în minte atunci când spui echipa națională de fotbal feminin a României?

Un vis devenit realitate.

Care este cea mai frumoasă amintire a ta de pe terenul de fotbal?

Golul pentru națională.

Cum te simți atunci când porți echipamentul echipei naționale și înainte de meci se cântă imnul României?

Sunt mândră și mi se face pielea de găină.

Ce faci înaintea unui meci? Cum te pregătești?

Îmi place să ascult muzică, să vorbesc cu colegele, după ce mă îmbrac, tot ce am în cap este să îmi arăt mie că îmi pot îndeplini obiectivele și să le ajut pe fete în teren.

Care este echipa ta preferată? Dar jucătoarea? De ce?

FC Barcelona cu Messi în frunte. Nu am o jucătoare favorită, le apreciez pe toate. Iniesta cu Xavi îmi vin în cap mereu deoarece mi s-au părut importante calitățile lor.

Care a fost cel mai important moment din cariera ta și ce ai simțit atunci?

Cel mai important moment a fost când am întâlnit Franța la calificări deoarece m-am simțit specială.

Cum îți împarți viața personală cu cea profesională? Care este secretul echilibrului?

Nu mă stresez, încerc să am o viață organizată și fericită.

Fără fotbal, în ce domeniu ar fi profesat Claudia Pană?

Nu mi-aș vedea viața fără fotbal, dar probabil aș fi ales medicina.

Care este cartea ta favorită și de ce?

“Oamenii Fericiți citesc și beau cafea”, deoarece m-a făcut să trăiesc toate sentimentele.

Care este motto-ul tău în viață?

Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.

Cum ar putea fi fotbalul feminin românesc îmbunătățit?

Promovându-l, lăsând rivalitatea să fie doar pe teren și respectând ceea ce este nevoie pentru a face performanță, atunci poate campionatul ar fi mai tare și ar fi mai mulți bani.

Cum te-a ajutat fotbalul să te dezvolți pe plan personal?

Datorită sportului am o viața echilibrată si am învățat să privesc viața dintr-un alt unghi. Sportul îți clădește caracterul, îți inspiră încredere și mândrie când te privești în oglindă.

Sursă foto: arhivă personală