Ne place să ne mândrim cu lucrurile pe care le facem, acest lucru se datorează faptului că ne dorim să inspirăm cât mai mulți oameni să treacă la acțiune și să ajute la schimbarea percepției pe care fotbalul feminin o are, cel puțin România. Acum aproape o săptămână, 7 decembrie, am organizat primul nostru campionat de Fifa20, versiunea fete și băieți. Și pentru că noi am fi subiective, l-am rugat pe Alex Drăghici, un participant la campionat, să scrie acest articol despre cum s-a văzut atmosfera de la el.

Pe data de 7 Decembrie 2019, într-o sâmbătă, am fost invitat la campionatul de FIFA20 din București organizat de Footballicious Girls la sediul OK Center. Odată ajuns în sală, am fost întâmpinat de alți concurenți cu care am avut nespusa plăcere de a interacționa și de a împărtăși pasiunea pentru fotbal în mediul virtual. Prima impresie pe care acest eveniment mi-a făcut-o este cea de unitate, simțindu-mă foarte comod în acest colectiv plin de oameni deschiși dialogului cu care am putut schimba rapid impresii despre joc și în general despre sport în sine.

În ceea ce privește condițiile oferite de organizatori: Diana Gheorghe, Anny Mîndruță și Nicoleta Toporaș (Footballicious Girls), toți participanții au beneficiat de sucuri si snack-uri la discreție, muzică bună și spațiu de desfășurare suficient. După discursul de deschidere al campionatului ni s-a prezentat regulamentul de joc și am ales coechipierul/coechipiera cu care urma să intrăm în competiție, iar pentru formarea unei coeziuni rapide am dispus de o serie de meciuri de antrenament care aveau să ne pregătească pentru ce ce va urma.

Printre multe altele, unul dintre concurenții participanți a fost Andi Stoica, reprezentantul echipei de Esports al clubului de fotbal Dinamo București, cu care am apucat să joc meciul de deschidere și să aflu din experiența sa cum este să fii profesionist în acest domeniu. Totodată, atmosfera a fost susținută de intensitatea cu care meciurile s-au desfășurat, competiția fiind foarte strânsă.  În ciuda echipelor numeroase, doar trei dintre acestea au reușit să ajungă în etapa finală, și anume echipa Roxana-Andi, Diana-Cristi, respectiv Mihai-Luca. Cei care s-au remarcat în mod special au fost membrii echipei Mihai-Luca, care aveau să câștige ulterior competiția în urma unor meciuri  foarte bune pe care le-au câștigat, dând dovadă de o conexiune foarte bună în joc, fapt pentru care au produs și o multitudine de ocazii spectaculoase transformate în goluri demne de apreciat.

Un aspect foarte interesant, după părerea mea, îl constituie promovarea egalității de gen care a luat o foarte mare amploare, fiind pusă în practică prin intermediul acestei competiții, astfel că activitatea a avut parte de o repartiție mixtă, iar echipele aveau în componență membri de gen opus.

La finalul campionatului, ocupanții primelor trei locuri au fost premiați cu produse oferite din partea partenerilor evenimentului, printre acestea numărându-se cărți de la Editura Niculescu, jocuri de la Electronic Arts România pentru platformele Playstation 4, Xbox One și PC, produse cosmetice de la Oriflame România, produse naturale de la Solaris Plant și nu în ultimul rând, scanări 3D de la Centrul SuperFit. De asemenea, restul concurenților au primit drept premiu de consolare coduri de activare ale jocului FIFA20, varianta de PC și totodată experiența unui turneu virtual susținut de SLooP, Kandia Dulce și Aqua Carpatica.

Odată cu acest eveniment care s-a dovedit un succes și a stârnit un interes mare pentru pasionații de FIFA, Footballicious Girls a anunțat că pe viitor vor exista mai multe proiecte de acest tip în scopul promovării egalității de gen în sportul “rege”.

Cu toate acestea, după eveniment am plecat cu o imagine pozitivă despre organizarea și desfășurarea acestui eveniment inițiat de Footballicious Girls la care m-am simțit extraordinar. Despre colectiv pot spune că m-a surprins plăcut și am putut interacționa cu fiecare membru în parte, iar concluzia la care am ajuns este aceea că sportul, fie el virtual sau nu, ne unește într-un mod inedit, având ca exemplu chiar acest turneu.