Teodora Meluță este una dintre cele mai de prolifice jucătoare de fotbal din România. La vârsta de doar 19 ani, a fost aleasă Fotbalista Anului 2018, în cadrul Galei Fotbalului Românesc. Teo joacă de 5 ani la FC Universitatea Olimpia Cluj-Napoca, cea mai titrată echipă din fotbalul feminin românesc, însă a început acest sport ca multe fete din țara noastră, alături de băieți.

Este o componentă de bază a echipei sale de club și totodată un ,,Zid Chinezesc” în apărarea echipei naționale unde a debutat pentru prima oară la vârsta de 15 ani fiind astfel cea mai tânără jucătoare din România care a jucat vreodată pentru echipa de senioare. Cea mai de preț calitate a ei este determinarea. Atunci când își propune ceva, reușește! Eșecul este pentru ea doar o oportunitate de a o lua de la capăt într-un mod mai inteligent. După asta își ghidează viața și așa își propune să ajungă la cel mai înalt nivel în acest sport. Deși are deja rezultate remarcabile pentru o jucătoare de doar 20 de ani, nu se oprește aici, nici pe departe. Este un adevărat model de urmat și o sursă de inspirație. Te invităm să pătrunzi mai adânc în lumea lui Teo și să afli secretul succesului. 

Cum te-ai apucat de acest sport? 

De când eram foarte mică jucam fotbal cu familia în parc, cu mama, tata și cu cei doi frați ai mei, până într-o zi când le-am spus părinților că aș vrea să joc și eu în echipa fratelui meu mai mic. La început părinții mei au fost refuzați de cei din conducerea clubului, dar după multe rugăminți m-au primit în echipa ACS Arsenal Sport, unde am jucat alături de băieți de la vârsta de 8 ani și jumătate până la 14 ani.

Ce îți place cel mai mult la jocul de fotbal? 

Îmi place că este un sport de echipa, nu individual, ai tot timpul coechipierele alături în momentele bune dar și în momentele mai puțin bune. 

Ai fost desemnată cea mai bună fotbalistă din România în 2018. Ce ai simțit în acel moment? 

 Am fost copleșită de emoții, dar în același timp m-am simțit mândră pentru că am simțit că mi-a fost răsplătită munca realizată până în momentul respectiv, dar nu aș fi primit acest premiu fără ajutorul coechipierelor și al tuturor persoanelor din jurul meu care au crezut în mine!

Joci pe postul de fundaș central și deși în fotbal fiecare poziție de joc este la fel de importantă, ți s-a întâmplat vreodată ca oamenii să facă presiuni asupra ta pe motiv că nu marchezi goluri atât de des? Dacă da, cum ai reacționat? 

Clar m-am ciocnit de această problemă destul de des. Aveam și colegi sau alți prieteni care mai în glumă, mai în serios, îmi spuneau că eu doar stau acolo în apărare și nu fac nimic sau că nu dau niciun gol sau o pasa de gol. La început m-au deranjat aceste afirmații, dar în timp am început să le răspund celor care îmi spuneau lucrurile acestea că la fel ca atacanții și mijlocașii și noi avem un rol foarte important în echipă, noi suntem acolo ca un ZID CHINEZESC în fața atacanților adverși.

Ce sfat ai pentru fetele care joacă pe postul de fundaș central? 

Trebuie să aibă o responsabilitate foarte mare acolo în apărare, tot timpul să aibă o comunicare foarte bună cu colegele, să le dirijeze pentru că ele fiind acolo în spate văd jocul mult mai bine și să aibă o determinare enorma! 

Ești o jucătoare extraordinară și ai realizări fotbalistice de cea mai înaltă clasă. Care este secretul succesului tău? 

Tot timpul mi-am dorit ca orice fac să fac la cel mai înalt nivel al meu, mereu mă supăr pe mine când nu îmi iese ceva pentru că știu că pot mai bine. Când îmi propun ceva, vreau cu adevărat să ating acel obiectiv . 

Care este primul lucru care îți vine în minte atunci când spui echipa națională de fotbal feminin a României? 

Determinare! Cred că toate fetele de la echipa națională de fotbal feminin a României vor să dovedească că avem determinare și că putem scrie istorie, că ne dorim să avem performanțe exact ca ale băieților și să le arătăm oamenilor că și noi putem juca fotbal. 

Ai debutat pentru naționala României la vârsta de doar 15 ani. Cum te-ai simțit atunci? 

Am fost foarte emoționată. Nu-mi venea să cred că o să joc alături de fetele de la senioare.

Care este cea mai frumoasă amintire a ta de pe terenul de fotbal?

Prima cupa câștigată alături de echipa de băieți unde am jucat până la 14 ani dar și primul campionat și prima Cupă a României câștigată alături de Olimpia Cluj. 

Cum te simți atunci când porți echipamentul echipei naționale și înainte de meci se cântă imnul României? 

Mă simt mândră și onorată să port tricoul naționalei, să reprezint țara și mai ales sa fiu pe atâtea stadioane și să se cânte imnul României! Cred că oricine și-ar dori să trăiască acest sentiment.

Ești o jucătoare cu un potențial extraordinar. Îți dorești să rămâi în țară sau să pleci la o echipă din străinătate? 

Bineînțeles că îmi doresc să plec la o echipă din străinătate. Când am ales să practic acest sport mi-am spus că vreau să fac performanță la cel mai înalt nivel. 

Ce faci înaintea unui meci? Cum te pregătești? 

Haha! Înaintea oricărui meci îmi aloc mai întâi un timp pentru mine și pentru aspectul fizic. Îmi place ca tot timpul la meciuri să fiu aranjată. Pentru mine e importantă și chestia asta, iar după ce termin, mă așez în pat și mă gândesc la meci, mă gândesc ce aș face în timpul meciului la diferite faze. 

Care este motto-ul tău în viață? 

 “Eșecul este doar oportunitatea de a o lua de la capăt, de data aceasta într-un mod mai inteligent. “

Cum consideri că ar putea fi fotbalul feminin românesc îmbunătățit?

Ar trebui ca și fetele sa aibă aceleași condiții pe care le au băieții. De la condițiile de antrenament, de vitaminizare, până la alimentație și multe altele. Dacă toate fetele din România ar avea parte de cel puțin jumate din condițiile băieților, nivelul din România ar crește foarte mult! 

Cum te-a ajutat fotbalul să te dezvolți pe plan personal? 

Am ales să plec, să las Bucureștiul pentru Cluj pentru a face performanță. Mi-am lăsat familia și prietenii la București și aș putea spune că pasul acesta m-a ajutat să mă maturizez mult mai repede față de alte fete de vârsta mea, m-a ajutat sa fiu mult mai responsabilă, mult mai atentă în orice fac și acest lucru a fost și este un plus pentru mine.

Sursă foto: arhiva personală