Între 29 August și 1 Septembrie, am primit invitația de a participa la ELF – Festivalul de învățare Experiențială, festival ce a avut loc la Hârja, județul Bacău. Evenimentul a fost organizat de Asociația ”Copiii din Sânul Familiei”, finanțată de Comisia Europeană și susținută de Corpurile de Solidaritate Europeană. Organizațiile menționate anterior promovează activitățile de educație non-formală, coeziunea socială și interdisciplinaritatea.

Ideea de a participa la un festival de învățare experiențială ni s-a părut una fantastică de la bun început, mai ales datorită faptului că în România nu sunt organizate multe astfel de festivaluri care pun accent pe educație alternativă, non-formală. 

Odată ajunse acolo, am primit validarea faptului că ne aflăm în locul potrivit. Oamenii, atât localnicii, cât și participanții la festival, fie că veneau să ia parte la ateliere, fie că erau traineri și susțineau la rândul lor câte un atelier sau mai multe, erau foarte curioși și implicați, iar învățarea, încercările și colaborarea erau încurajate. Cel mai important lucru a fost faptul că oricine putea să contribuie la construirea primul festival de educație experiențială din Hârja, județul Bacău. Expresia ”Omul sfințește locul” s-a dovedit încă o dată a fi adevărată, datorită faptului că întâlneai la tot pasul oameni cu valori și scopuri comune cu ale noastre. 

Festivalul s-a ținut într-o zonă de camping și a inclus concerte în aer liber, foc de tabără, zone cu ateliere pentru adulți și copii.

Am petrecut 4 zile la Hârja, timp în care am împletit frumos activitățile de joacă prin fotbal, cu bucuria pentru natură, oameni, mâncare sănătoasă. Am putut observa că localnicii se ajutau foarte mult între ei, că atmosfera era relaxantă și că deși existau multe provocări în viața fiecăruia, majoritatea oamenilor erau cu zâmbetul pe buze.

Festivalul va mai fi organizat cel puțin încă 4 ani de acum înainte, iar noi ne dorim ca în fiecare an să fim parte din poveste. Evenimentul de la Hârja a reunit mulți oameni veniți atât din toate colțurile României, cât și din anumite țări din Europa, ca să contribuie la o experiență cât mai diversificată în ce privește educația din această comunitate. 

Cu această ocazie, dorim să le mulțumim atât organizatorilor, cât și voluntarilor pentru că au dat viață unui festival într-un loc de care nu mulți știu, dar care are atâtea de oferit.

De asemenea, fără prietenii noștri de la Acerbis, nu am fi putut susține atelierele de joacă prin fotbal. Le suntem recunoscători pentru mingile și materialele cu care ne-am putut desfășura activitatea, bucurând astfel câțiva copii.