Egalitatea nu este voluntară, egalitatea este necesară! În imaginația noastră, într-o lume perfectă, o societate care dă dovadă de un spirit justițiar executat corect oferă oportunități egale. În România, nimeni nu ne poate promite acest fapt, însă pe de altă parte nimeni nu ar trebui să fie atât de închis la minte încât să se împotrivească accederii către această egalitate între sexe.

Deși egalitatea de gen ar trebui să fie o luptă a oamenilor, nu doar a femeilor, am ales să îți povestim de data aceasta despre o super inițiativă a unor femei de excepție care au înțeles că schimbarea vine din noi și sunt îndeajuns de puternice și motivate încât să facă lumea un loc mai bun.

WhatsApp Image 2019-04-16 at 20.00.14

Da! Ai ghicit! Este vorba despre Global Goals World Cup, un turneu ce își propune să schimbe mentalități, să îmbunătățească vieți, să ajute oameni sau mai simplu, să genereze o schimbare! Ne-am obișnuit încă de la inventarea sportului ca învingători să fie cei ce câștigă pe teren. Ei bine, la acest turneu vor participa echipe din toată lumea formate din câte 6 jucătoare plus o antrenoare ce se vor război, însă câștigătoare nu vor fi cele care la fluierul final vor avea mai multe goluri marcate, ci vor fi cele care au înfăptuit cea mai mare schimbare, cele care au avut cel mai mare impact, atât asupra propriei comunități, cât și asupra publicului prezent în tribune.

Fiecare echipă și-a ales unul din cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale ONU (de asemenea numite și Obiective Globale). Irina Giurgiu a demonstrat încă o dată că este un om extraordinar și a înțeles că este o șansă unică de a concura în această competiție, astfel Dream Team luptă pentru egalitatea de gen și se folosește de cea mai puternică armă a noastră, fotbalul, și nu numai, pentru a accede către o Românie mai bună.

59999417_2204890012925080_2780692841112797184_n

Sâmbăta trecută, Dream Team a jucat un meci amical împotriva bloggerilor și bloggerițelor ce scriu cu pasiune despre fotbal și despre multe altele. Toată lumea s-a bucurat de fotbal din primul până în ultimul minut și deși nu mai puțin de 16 goluri au fost marcate în total,iar meciul s-a terminat egal, câștigători au fost cu toții pentru că au luptat și au promovat egalitatea de gen. A fost absolut fascinant să vedem cum echipa mixtă a bloggerilor joacă un fotbal atât de frumos având în vedere că era prima oară când se întâlneau în această formulă și totodată mulți dintre ei/ele nu mai puseseră piciorul pe minge de ani de zile.

Atât fetele, cât și băieții au demonstrat pur și simplu că fotbalul este un sport destinat oamenilor și este o unealtă pe care o putem folosi în încercarea de a combate inegalitatea între sexe atât în sport, cât și în general. Zâmbetele celor de pe teren alături de bucuria celor din tribună au fost dovada vie că nimeni nu ar trebui să facă altceva decât să ofere oportunități egale oamenilor de a face orice și mai ales de a face ceea ce le aduce fericire și împlinire în suflet. La urma urmei, asta înseamnă egalitatea de gen – egalitate în șansă, egalitate în drepturi, egalitate în însăși viața de zi cu zi. După cum spune Toma Nicolau, unul din bloggerii prezenți pe teren: ,,Pentru mine, egalitatea în sport este un pleonasm.” Și pentru noi este și totodată considerăm că așa ar trebui să fie pentru toată lumea și nu numai în sport. O să continuăm să luptăm pentru egalitate până când egalitatea în viață va deveni un pleonasm.

60133248_2201709769909771_8774887527422099456_n

Am discutat puțin cu aceste fete ce fac parte din categoria celor care, întrebate dacă și-ar dori să fie prințese, răspund fără ezitare afirmativ adăugând însă cuvântul războinică. Aceste prințese războinice luptă pentru egalitate! Te invităm să citești câteva din gândurile lor:

,,Am ales să lupt pentru acest lucru pentru că merităm! Merităm să fim egale cu bărbații din toate punctele de vedere. Pentru mine GGWC înseamnă o șansă de a lupta pentru egalitatea de gen,o șansă de a arăta de ce suntem în stare, în domeniul sportului și nu numai. Tind să cred că dacă vom încerca și vom încuraja fetele pentru a face acest pas în orice își propun, o să devenim învingătoare! Vreau să schimbăm mentalități prin asta, prin poveștile fiecărei fete din acest proiect, să inspirăm și să fim un exemplu de urmat pentru a lupta. Acesta este doar un start și nu am să mă opresc din a arăta că putem!’’ (Alina)

,,Noi nu ne dăm bătute indiferent de situație! Suntem fete, avem drepturi și putem face orice, fie că este un sport sau altceva. Am ales să lupt pentru egalitatea de gen deoarece vreau să deschid o portiță către schimbarea mentalității oamenilor în legătură cu această problemă. Da! Și fetele joacă fotbal!
Eu îmi ghidez viața după aceste cuvinte: ,,Atunci când vrei să renunți, amintește-ți de ce ai început!‘’. Pe mine acest citat mă ajută foarte mult și îmi dă încredere în propriile forțe! Să lupt mai departe și nu doar pe plan sportiv ci și în viața de zi cu zi.’’ (Ana)

,,În opinia mea, nimic nu e imposibil, mai ales atunci când îți dorești ceva din tot sufletul. Mi-a plăcut de mică acest sport, “al bărbaților” așa cum este considerat, fotbalul. Fotbalul pentru mine este ceea ce m-a format ca om, mi-a modelat caracterul și m-a transformat în persoana de astăzi! Deși am primit păreri și păreri, poate chiar jigniri la adresa sportului pe care îl practic, lucruri care ar fi trebuit să mă descurajeze, ei bine, acestea m-au motivat! Ieșirea din zona de confort face posibilă schimbarea. Mă bucur din tot sufletul să fiu printre cei care luptă să schimbe ceva. Voi avea ocazia de a cunoaște oameni minunați cu povești atât de profunde și pline de mister.’’ (Alexandra)

Așadar, Footballicious Girls le ține pumnii fetelor de la Dream Team care își continuă lupta pentru egalitate în Copenhaga în perioada 12-15 mai la Global Goals World Cup. Stai pe aproape și vei afla cum s-au descurcat și ce au învățat din această experiență.

59631236_2198885406858874_5288659399278067712_n